Kan man bruge kontaktlinser under vand?


03.04.2024 16.51
Kvinde svømmer under vand

Et spørgsmål som mange kontaktlinsebrugere en dag støder på er: kan man bruge kontaktlinser under vand? Det korte svar er: nej. Man bør undgå at bruge kontaktlinser under vand. Den primære årsag er, at man kan irritere øjet, og i værste tilfælde få en øjeninfektion.

Øjeninfektion

Det meste vand indeholder faktisk mikroorganismer og andre bakterier. Hvis disse kommer ind i dit øje, kan du få en øjeninfektion. Det kan du selvfølgelig altid, men det er ekstra slemt med kontaktlinser, da de kan sidde fast på dine linser, og ende med at gøre infektionen værre.

Vand får linser til at skifte form

Hvis der kommer vand i dit øje, kan det faktisk få dine kontaktlinser til at skifte form. Dette kan gøre dine øjne irriterede da kontaktlinsen kan lave ridser på din hornhinde

Undgå disse ting

Hvis du vil være på den sikre side, bør du tage dine kontaktlinser ud, inden du laver en af disse aktiviteter:

  • Brusebad
  • Svømmer i pool
  • Svømmer i havet
  • Vandsport
  • Spa bad

Hvis du alligevel laver en af disse aktiviteter alligevel med kontaktlinser på, så sørg for at undgå at få vand ind i øjnene. Alternativt kan du købe svømmebriller med styrke i.

Hvis uheldet er ude

Hvis du har været i vand med dine kontaktlinser, så tag det stille og roligt. Tag dine kontaktlinser ud og smid dem væk. Der kommer formentligt ikke til at ske noget, men vær ekstra opmærksom de næste par dage på nye symptomer, f.eks. røde øjne, sløret syn eller smerte i dine øjne. Søg straks læge hvis du oplever nogle af disse eller andre symptomer.

Referencer

  1. CDC, Water and Contact Lenses Don’t Mix
  2. Water Exposure is a Common Risk Behavior Among Soft and Gas-Permeable Contact Lens Wearers