De mest almindelige øjenfarver


28.04.2024 07.06
Forskellige øjenfarver close-up

Øje er unikt for hver enkelt person, og kan sammenlignes med et fingeraftryk. Der findes ikke to mennesker der deler fuldstændig samme form, farve og fremtoning af deres øjne. Det vilde udvalg af øjenfarver, fra brun til grøn, bidrager til vores individuelle unikhed. Men hvilke øjenfarver er mest almindelige, og hvilke er de sjældneste?

Brune øjne

Den dominerende øjenfarve, brun, menes at være til stede i omkring 70-90% af verdens befolkning. Denne øjenfarve har det højeste indhold af melanin, hvilket giver naturlig beskyttelse mod solen.

Brune øjne

Hassel farvede øjne

Hassel øjne, der er karakteriseret ved en blanding af guld, brun, eller grønne flager rundt om kanterne, har en betydelig, men ikke den højeste mængde melanin. De repræsenterer en smuk mosaik af øjenfarver.

Hassel farvede øjne

Blå øjne

Blå øjne findes hos cirka 8% af verdens befolkning. En genetisk mutation for tusinder af år siden førte til udviklingen af denne øjenfarve, som forskerne mener kan spores tilbage til en enkelt person.

Blå øjne

Grønne øjne

Med kun omkring 2% af befolkningen, der har grønne øjne, er de blandt de sjældneste øjenfarver. Disse øjne har et lavt til moderat niveau af melanin.

Grønne øjne

Grå øjne

Grå øjne er sjældnere end blå øjne, og kun 3% af verdens befolkning har dem. Denne farve er sandsynligvis på grund af et lavere melaninindhold og en specifik stromal sammensætning, der spreder lyset anderledes og giver øjnene en sølvagtig fremtoning.

Grå øjne

Ravfarvede øjne

Ravfarvede øjne, der er en fast gul, gylden eller kobberfarvet nuance, udgør en lille procentdel af befolkningen. Denne øjenfarve er typisk fundet hos personer af spansk, asiatisk, sydamerikansk eller sydafrikansk afstamning, og er uden brune, grønne eller orange pletter.

Ravfarvede øjne

Referencer

  1. AOA, 2014 Harris Poll Survey
  2. Genome Biology, Human pigmentation genes under environmental selection
  3. Eye, Scientific Journal Of Ophthalmologist, What colour are your eyes? Teaching the genetics of eye colour & colour vision.